04 elokuuta 2022
FHIR-standardi edistää terveydenhuollon tietojärjestelmien yhteentoimivuutta
FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources) on yhteentoimivuusstandardi, joka uudistaa terveydenhuoltoalaa selkeyttämällä tiedonkulkua tietojärjestelmissä. Acute loi keväällä InterSystemsin kanssa FHIR-kyvykkään rajapinnan, jonka kehitystä jatketaan syksyllä.
Maailmalla kovassa käytössä ja kehityksessä oleva FHIR-standardi auttaa välittämään tietoa terveydenhuollon erilaisten tietojärjestelmien välillä. Tarkalleen ottaen FHIR-standardi määrittelee tavan kuvata tietojärjestelmissä erilaisia tietosisältöjä, kuten potilastietoja, lääkitystietoja, ajanvarauksia ja lähetteitä.
FHIR kuvaa tietosisältöjä ja ohjeistaa, miten tiedonsiirto eri järjestelmien välillä tapahtuu.
– FHIR kuvaa tietosisältöjä ja ohjeistaa, miten tiedonsiirto eri järjestelmien välillä tapahtuu. Erityisesti terveydenhuoltoalalla toimiva tiedonsiirto ja järjestelmien yhteenpelaaminen on tärkeää, sillä tietojärjestelmiä on niin monia, kuvailee Vitecin järjestelmäarkkitehti Juho Kunnari.
Acutessa noudatetaan vahvaa rajapinta-ajattelua ja painotetaan integroitavuutta. Acuten REST-API toimii käytännössä samalla tavalla kuin FHIR-standardi, mutta on Acuten oman tuotteen rajapinta, kun taas FHIR on kansainvälinen standardi.
Uusia mahdollisuuksia tulevaisuuteen
Koska kiinnostus FHIR-standardia kohtaan kasvaa Suomessa koko ajan, Acute on aloittanut omissa palveluissaan standardin hyödyntämiseen tähtäävän prosessin.
– Keväällä InterSystemsin kanssa tehty rajapinta on demo, jota viedään syksyllä eteenpäin. Tarkoitus on kyetä tulevaisuudessa tarjoamaan kumppaneille FHIR-kyvykäs rajapinta, jolla voidaan hyödyntää Acuten dataa, Juho kertoo.
FHIR-kyvykäs rajapinta mahdollistaisi Acuten laajentumisen tulevaisuudessa. Teoriassa mikä tahansa FHIR-rajapintaa käyttävä sovellus voi integroitua Acuten kanssa, kun kyseinen rajapinta on käytössä.
Uskomme, että tämä on sitä tulevaisuutta, jossa haluamme olla hyvissä ajoin mukana.
– Uskomme, että tämä on sitä tulevaisuutta, jossa haluamme olla hyvissä ajoin mukana. Standardi tarjoaa uusia mahdollisuuksia terveydenhuollon sovelluksiin ja siten myös mahdollisesti Acuten laajentamiseen. Haluamme erottautua integroituvana järjestelmänä, Juho kiteyttää.
Terveydenhuollon kontekstissa onkin puhuttu paljon siitä, kuinka tärkeää sujuva tiedon liikkuminen eri järjestelmien välillä on. FHIR-standardi tuo puheisiin kaivattua konkretiaa suoraan järjestelmien tuotantoympäristöön ja tarjoaa mahdollisuuksia lähteä kehittämään esimerkiksi parempia mobiilisovelluksia ammattilaisille – ja miksei potilaillekin.